Endüstriyel ürünler, sanayi imalatları olmak üzere üretilen her materyalde farklı malzemeler kullanılır. Materyallerin üretiminde gerek ülke içerisinde gerekse de yurt dışından ithal etmek suretiyle hammadde temini yapılır. Kâğıt, plastik, cam malzeme, lastik, PVC gibi malzemelerden üretilen materyaller kullanıldıktan sonra bu materyallerin çöpe atılması yerine geri dönüşüm makineleri yardımıyla tekrar ekonomiye kazandırılması mümkündür.
Özellikle hammaddenin her geçen gün azaldığı günümüzde, malzemelerin belli işlemlerden geçirildikten sonra tekrar kullanılması hem kaynakların israf edilmesini önler hem de ekonomik açıdan kazanç sağlanmış olunur. Geri Dönüşüm Makineleri İstanbul ili ve ülkemizde diğer 80 ilde lüzum görülen ve geri dönüşü mümkün olan her malzemenin tekrar ekonomiye kazandırılması ve hammadde kaynaklarının etkili ve verimli kullanılması mümkündür.
Geri dönüşüm hattı ile zirai tipteki kirli atık maddeleri, evsel atıklar, plastik, lastik gibi malzemelerin ayrıştırma işlemleri yapıldıktan sonra temizlenmesi ile granüle edilmesini sağlayan teknolojik bir sistemdir. Çoğunlukla PP, LDPE, LLDPE, HDPE türü plastik esaslı atıklar işlenerek tekrar kullanılmak üzere geri dönüşümü sağlanır. Özel üretim makinelerde, makina tasarımda yer alan kalıplar ve özel geri dönüşüm hattı sistemleri ile atık malzemeler ayrıştırılarak tekrar kullanılacak hale getirilir.
Gerekli ayrıştırma ve eritme işlemlerinden sonra granül haline getirilerek hammaddeye dönüştürülen atık plastikler yıkanır ve kurutulma işleminden sonra parçalanarak standart boyutlarda küçültülürler. Kırma işlemleri; sulu kırma makinesi ile özel bir sistemle yüksek hızlı seperatörlerden geçirilerek her türlü kir atıklardan arındırılır. Bu aşamadan sonra kurutma işlemi sırasında gerekli su oranı belli bir oranın altına düşürülerek kurutulan plastikler, granül makinesinde eritildikten sonra filtrelerden geçirilerek granül haline getirilir.
Atık malzemeler, özel sistemli makinalar aracılığıyla tekrar geri dönüşüme kazandırıldığında plastik granül hatları, sert ve film geri dönüşüm hatları, pet yıkama hatları, sert ve film yıkama hatlar olmak üzere farklı işlevlere sahip hatlardan geçirilerek atıklar her türlü kirden arındırılarak geri dönüşüme kazandırılması sağlanır. Yıkama adlarında polimer esaslı yiyecek kapları, meşrubat şişeleri, levhalar ve plastik atıklar geri dönüştürülerek PET çapaklar haline getirilir. Bu çapaklar, birçok sektörde kullanılmak üzere özellikle ambalaj malzemesi, iplik, elyaf, kumaş gibi ürünlerin imalatında kullanılır.
Yıkama hatları ile atık malzemeler geri dönüşüme kazandırırken, ön yıkama ve ayrıştırmayla elde edilen malzemenin boyutunun küçültülmesi, havuzlarda yüzdürme batırma aşaması, yıkama etiket ayrıştırma ve kurutma işlemleri olmak üzere birçok aşamadan geçirilir. Yıkama hatlarında; yüzdürme ve batırma tankları, kimyasal sıcak yıkama ve yıkama santrifüjleri ile atıkların temizlenme işlemleri tamamlanır.
Geri dönüşüm makineleri içerisinde atıkların tekrar geri dönüşüme kazandırılması için büyük ebatlı atıklar parçalama makineleri yardımıyla boyutları küçültülür. Atık malzemelerin parçalama işlemleri; cam şişe kırıcı, flobert floresan lamba kırıcı, plastik kırma, palet parçalayıcı, HDD imha makinesi, tek şaftlı parçalayıcı, çift şaftlı parçalayıcı, 4 şaftlı parçalayıcı olmak üzere malzemenin türüne ve yapılacak işleme göre en uygun makine kullanılır.
Geri dönüşüm işlemlerinde kullanılan parçalama işlevi gören makinelerin tamamı, yüksek teknoloji kullanılarak dayanıklı kaliteli bileşenlerden oluşturacak şekilde dizayn edilmiş ve birçok işlevi yerine getirecek şekilde üretilmiştir.
Polietilen, polipropilen esaslı plastik malzemelerin tekrar geri kazanılması için atık plastikler, özel işlemlerden geçirildikten sonra tekrar kullanılacak hale getirilir. Plastik Geri Dönüşüm Tesisi içerisinde plastikler, yükleme konveyörüne konulduktan sonra kırma makinesi yardımıyla standart boyutlara gelecek şekilde küçültülür. Kırma makinesi içerisinde bulunan plastik malzemeler, üzerindeki kirli malzemelerin temizlenebilmesi için üst hazneden su püskürtülerek gerekli ön yıkama yapılır. Daha sonra kırma makinesi alt bölgesinde yer alan elevatör ile plastik malzemenin taşınması sağlanır.
Çıkış elevatöründen taşınan malzeme, yatay temizleme seperatörüne gönderilir ve buradaki mekanizma ile su yardımı aracılığıyla plastik malzeme üzerindeki her türlü kir, atık temizlenir. Son aşama ise sirkülasyon havuzuna taşınan plastik malzeme üzerindeki atık malzemelerin plastikten ayrıştırılarak diğer işlemler için uygun hale getirilir.
Geri dönüşüm sisteminde en önemli unsurlardan biri de, geri dönüşüm aşamaları içerisinde malzemelerin geri dönüşüme kazandırılması amacıyla gerekli olan atık malzemelerin kırma işlemlerinden geçirilmesidir. Kırma makineleri, atık malzemelerin istenilen boyutlara getirilmesi için kullanılan özellikle kauçuk, PC, PS, ABS, PET, PE, PVC, PP olmak üzere plastik atık ürünler kırılır. Kırma makineleri içerisindeki özel bıçak sistemleri sayesinde malzemeler kırılır ve elekten geçirilerek standart boyutlara getirilir.
Üretimi yapılan kırma makinelerinin en önemli avantajı, düşük enerji sarfiyatı ile maksimum verimin elde edilmesidir. Kırma makinelerde kullanılan döner bıçak ve sabit kırma makinelerde kullanılan döner bıçak ve sabit bıçaklar istenildiğinde rahatlıkla değiştirilmesi mümkündür. Farklı malzemelerin kırma işlemleri için kullanılan kırma makineleri şunlardır: