Plastik, uzun yıllardan beri kullanılan ve düşük maliyeti sebebiyle sıklıkla tercih edilen materyallerden biridir. Buna karşın yapılan araştırmalar plastiklerin birçok zararını ortaya koymuştur. Doğada çok geç yok olmaları ve geride bıraktıkları mikro plastiklerin havaya, suya, insan ve hayvan vücuduna karışması birçok ekolojik sorunu da beraberinde getirmiştir.
Bu sorunun genel olarak çözümü ise, geri dönüşüm yapmakta yatmaktadır. Plastikler doğada çok geç çözünmesi, geri dönüşümün önemini ortaya koymaktadır. Buna karşın her türlü plastik geri dönüştürülememektedir. Plastikler yedi gruba ayrılır ve her grubun kendi kodu ve sembolü vardır.
Plastik atılar toplandıktan sonra geri dönüşüm tesislerine getirilirler. Bu tesislerdeki dönüşüm sürecinde amaç, plastiklerin yeniden tüketime uygun hale getirilmesi ve plastik üretimi konusunda daha az enerji sarfiyatı yapılmasıdır.
Plastik atıklar, tesislerde ilk olarak türlerine göre ayrıştırılırlar. Ayrışmadan sonra plastik atıklar yıkanır ve kırma makinelerinde küçük parçalara bölünürler. Bundan sona ise kurutulur ve eritilirler. Erimiş haldeki plastikler filtreden geçirilir ve kesme işlemi yapılır. Sonrasında ise granül haline getirilerek, yeniden kullanıma hazır olurlar.
Söz konusu granüller genellikle boru, membran ve poşet gibi ürünlerin üretilmesinde kullanılırlar.
Plastiğin hammaddesi petroldür ve plastikleri geri dönüştürülmediği zaman en büyük zararı doğal kaynaklar üzerine vermektedir.
Dünyada her yıl yaklaşık olarak 300 milyon ton plastik atık ve 500 milyar ile 1 trilyon arasında plastik poşet kullanılmaktadır. Bu plastiklerin üretiminde 200 ila 400 milyon varil petrol kullanılması gerekir. Plastiklerin önemli bir kısmı tek kullanımlık amaçlarla kullanılıyor ve denize atılıyor. Bu da ekolojik dengenin bozulmasında büyük bir rol oynamaktadır. Her yıl bir milyar kuş ve memeli bu plastikleri sindirdiği için yaşamını kaybediyor.
Yaygın olarak sanılanın aksine tüm plastik türleri kolayca geri dönüştürülebilir değildir. Aldığınız tüm su şişeleri ve benzeri ürünlerin üzerinde geri dönüşüm simgesi içerisinde rakamlar ve harfler vardır. Plastiklerin içerisinde bulunan reçine türüne göre kod verilmektedir. Bazı plastik türleri diğerlerine oranla daha zor ayrıştırılarak geri dönüştürülür.
Plastik türlerini 7 farklı sınıfa ayırmak mümkündür. Bu türler plastiklerin geri dönüşümü açısından da önemli bilgiler verirler.
Plastik türleri ve tanım kodları şu şekildedir;
Polietilen Tereftalat olarak da adlandırılan bu ürünler en yaygın kullanılan plastik türlerindendir. Geri dönüştürülmesi en kolay plastik türlerinden biri budur. Tek kullanımlık su şişelerinde ve ambalajlarda sıklıkla bu tür kullanılır. Oldukça hafif olan bu plastik türü geri dönüştürülmüş olsa da yeniden kullanım için ideal değildir. Bunun yanı sıra pet şişelerin kapağı farklı malzemelerden yapıldığı için geri dönüşüme değil çöp kutusuna atılmalıdır.
Yüksek yoğunluklu polietilen malzemeden yapılan bu tür, süt ve deterjan kutuları gibi birçok ambalajda kullanılır. Düşük bir geçirim özelliği bulunduğu için gıdalarda da kullanılabilir. Bu plastik türü, kolay dönüştürülebilenlerden biridir.
Dayanıklı bir malzeme olan bu plastik türü; borularda ve oyuncaklarda sıklıkla kullanılmaktadır. Çevreye oldukça zararlı olan bu plastik türünü dönüştürmek ise oldukça zordur.
Düşük yoğunluklu polietilen malzemeden üretilen bu tür, saklama kapları, diş macunu türleri, alışveriş torbaları ve çöp kutusu tenekelerinde kullanılır. Bu türdeki plastikler geri dönüştürülebilmektedir.
Bu plastik türünün erime noktası yüksektir ve genellikle sıcaklığa karşı dirençli bardakların, pipetlerin ve kapların üretiminde kullanılırlar. Bu plastiklerin geri dönüşümü için içerisinde bulunan tüm artıkların temizlenmesi gerekmektedir.
Polistiren, strafor ürünlerin içeriğinde bulunmaktadır. Bu plastik türü oldukça hafiftir. Straforun yanı sıra, tek kullanımlık tabak, bıçak, çatal, kaşık, bardak ve yemek kaplarında yaygın olarak kullanılırlar. PS, kanserojen içeriği nedeniyle tüm canlılık için tehlike oluşturmaktadır. Bu plastik türünün kimyasal yapısı nedeniyle geri dönüşüm işlemlerinin ileri teknoloji ile özel süreçler altında yapılması gerekir.
Yukarıda sıraladığımız 6 türe uymayan tüm plastik malzeme çeşitleri bu kod altında toplanırlar. Bu koda sahip ürünler, farklı türlerdeki plastiklerin karışımlarından olabilir. Bunun yanı sıra bambaşka plastik türü de olabilirler. Güneş gözlükleri kurşun geçirmez ürünler ve bazı su şişeleri bu tür plastik malzemelerden üretilirler. Bu malzemelerin geri dönüşümü yapılamamaktadır.
Geri dönüşüm, doğanın dengesinin korunması, insan ve çevre sağlığı açısından son derece önemli bir kavramdır. Günümüzde kullanılan birçok plastik türünün geri dönüşümü yapılabilmektedir. Bu geri dönüşüm için ise tesislere ihtiyaç vardır. Eğer siz de böylesi bir tesis kurmayı düşünüyorsanız, aradığınız tüm makineleri İnan Plastik’te bulabilirsiniz.
İnan Plastik, geri dönüşüm hatları, plastik kırma makineleri, parçalama makineleri, mikronize makineler ve termoform makineleri gibi bir geri dönüşüm tesisi için gerekli tüm parçaları bulabilirsiniz. Siz de hemen İnan Plastik ile iletişime geçerek, avantajlı bir teklif alabilir ve geri dönüşüm tesisinizi en kaliteli makineler ile kurmaya başlayabilirsiniz.
Bu sayede hem doğanın korunması için değerli katkılar sunarken hem de işinizi daha ileri seviyelere taşıyabilirsiniz.