İnsanların sosyal ve ekonomik yöndeki faaliyetleri sonucunda, doğaya zarar verebilecek nitelikteki ve kullanım ömrü sona ermiş maddelere genel olarak atık adı verilmektedir.
Endüstriyel üretimle elde edilmiş her ürün potansiyel bir atıktır. Çevre kirliliği oluşturan atıkların doğadan kaybolma süreleri oldukça uzundur. Kirlilik oluşturduğu alanlardaki doğal yapının bozulmasına yol açarken, bitki ve hayvan türlerinin hayatta kalmasının önünde büyük bir engel teşkil ederler. Bu nedenle atıkların geri dönüşümü konusunda ciddi çalışmalar yapılmaktadır.
Atık maddelerin yeniden değerlendirebilmesi amacıyla geri dönüşüm işlemleri yapılmaktadır. Bu işlemler atıklara uygulanan fiziksel ve kimyasal işlemlerle gerçekleştirilir. Atıkların ikinci bir kez hammaddeye dönüşümü sağlanması amaçlanır. Kaynaklarımızın sınırsız olmamasından dolayı geri dönüşüme gerekli önemin verilmesi gerekir. Bu yüzden geri dönüşüm sektörü gezegenimizin sağlıklı yarınları için kıymetli görevler üstlenir.
Pet şişe daha çok su, gazlı içecek, maden suları, meyve suları, süt gibi endüstriyel ürünlerin muhafazasında ve ambalajlanmasında kullanılır.Hammaddesinde bulunan polietilen teraftalat sayesinde darbe direnci yüksektir.
Her atıkta olduğu gibi pet şişelerle de geri dönüşüm yapılabilir. Kullanıldıktan sonra bir atık haline gelirler ve doğaya bırakıldıklarında zararlı etkileri olur. Doğada çözünebilme sürelerinin 400 yıl olduğu tespit edilmiştir. Bu sebeple pet şişelerin geri dönüşüm işlemlerine sokularak ikinci kez hammadde haline gelmesi sağlanmalıdır. Bu hammadde kullanılarak endüstriyel üretimde yeniden pet üretimine başlanabilir.
Pet şişe atık maddelerin fiziksel ve kimyasal işlemlere tutularak geri dönüştürülmesine, çözülen atığın hammadde olarak yeniden üretilebilmesine olanak sağlayan sistemlere pet şişe geri dönüşüm makineleri denilmektedir. Ayrıca pet şişe geri dönüşüm hattı olarak da geçmektedir.
Sistemi oluştururken bazı makine ve ekipmanlardan yararlanılır. Sırasıyla balya açıcı, ön yıkama trommel, manuel ayrıştırma platformu, metal detektörlü konveyör, plastik kırma makinesi, friksiyon yıkama, yüzdürme ve batırma tankı, dik santrifüj, kostik soda yıkama ve kurutma, etiket ve toz ayrıştırma, dolum istasyonu olan bir geri dönüşüm hattı oluşturulduğu sürece işlemden maksimum verimi alabilmek mümkündür.
Atık dönüşüm tesisi kurmak isteyenler için İnan Plastik olarak gerekli işlemleri kısa sürede gerçekleştirebilmekteyiz. Geri dönüşüm hattının kurulması, makine üretimi gibi konulardaki ihtiyaçlarınıza kesin çözümler sunuyoruz. Bizimle iletişime geçerek detaylı bilgilere ulaşabilir, tarafınıza fiyat teklifi iletilmesini talep edebilirsiniz.
Eğer endüstriyel amaçla atık dönüşümü gerçekleştirmeyecekseniz, kullanıp atmayı düşündüğünüz pet şişeleri kullanarak pet şişeden geri dönüşüm sağlayabilirsiniz. Böylece atıkları yeniden değerlendirerek çevre kirliliğine engel olma yolunda kendi adımınızı atabilirsiniz. Peki, pet şişeden geri dönüşüm nasıl yapılır? İşte en pratik fikirler…
Sepetler: Pet şişeden sepet yapımını daha önce duymuş muydunuz? Üstelik yaptığınız sepete kurdele ekleyerek daha şık görünmesini sağlayabilirsiniz. Pet şişeyi yarıdan keserek alt kısmını kullanabilir, saten kurdele ile örme tekniği uygulayarak bir sepet haline getirebilirsiniz.
Çiçekli Duvar Süsleri: Duvarınıza asacağınız süsler için pet şişeleri kullanabilirsiniz. Pet şişeyi yarıdan kesip alt kısmını kullanmak üzere çiçeğinizi bu bölüme koyabilirsiniz.
Kuş Yemliği: Pet şişelerden geri dönüşümünüzü kuş yemliği olarak değerlendirebilirsiniz. Şişenin orta kısmını keserek kuşun girebileceği bir kapı açılır. Sonrasında yemi bu noktadan içeri boşaltabilirsiniz. Şişenin kafa kısmına tel veya ip bağlayarak ağaçlara yeni yemliğinizi asabilirsiniz.
Kalemlik: Yeniden değerlendirme sırasında yeni bir şeyler üretebilmek mümkün. En pratiklerinden biri ise kalemlikler. Pet şişeyi istediğiniz noktadan keserek işe başlayabilirsiniz. Sonrasında şişenin etrafını boyayarak kalemliğinizi daha şirin hale getirebilirsiniz.