Dünyada her geçen gün önemsenen konulardan biri olan geri dönüşümün olması gerekliliğidir. Günümüzde pek çok açıdan sanayileşen ve büyüyen bir dünyada nüfusun da artışıyla beraber standartların dışına çıkmadan, tüm kaynakların doğru biçimde kullanımı önemlidir. Araç lastikler, tekerlek geri dönüşümü de bu konulardan biridir. Dünyada her yıl yüz binlerce ton yakıt olarak kullanıma uygun tercih edilebilir hurda lastik çöp olmak için atıl hale gelmektedir.
Lastiklerin geri dönüşüm noktasında bakanlık tarafından görevlendirilen, lisanslandırılan pek çok geri dönüşüm tesisleriyle geri dönüşüm süreçlerine dahil edilebilen bu lastikler, araç lastiği olarak daha fazla kullanılamayacağı için geri dönüşüme gönderilebilir. Araç lastiklerinin artık bir süre sonunda kullanımı imkansız olduğunu yönetmelikte ya da trafik yasalarında milimetre boyutlarına bakarak belirleyebiliyorsunuz. Büyük bir tehdit haline gelmeden önce bu geri dönüşümü siz de dahil olarak tekerleklerin geri dönüşüme gönderilmesini sağlayabilirsiniz.
Ömrünü tamamlamış lastiklerin ÖTL’lerin geri kazanılması her zaman mümkündür. Bu noktada yapılacak olan şey, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından lisans sahibi olan lastik geri dönüşümünden yetkili olan, lisanslı tesislere giderek lastiklerinizi vermenizdir. Burada ilk önce kalın tellerle lastikler birbirinden ayrıştırılarak, lastiklerin elyaf hali tek başına bırakılır. Daha sonrasında bu elyaf hali, granül haline gelmesi için lastik parçaları çeşitli eleklerden ve kesicilerden geçirilerek istenen boyutlara getirilir.
Ham madde haliyle lastiklerin tekrar kullanımı noktasında da lastik geri dönüşümünden istenilen boyutlarda tüm ÖTL’ler ayrıştırıldıktan sonra birçok alanda da geniş bir kullanımı söz konusu olur.
Dünyada ve ülkemizde gün geçtikçe önem kazanan geri dönüşüm hayatımızın her alanında bize hem kolaylık sağlayıp üretim ve tüketim açısından aşırılığa kaçmanın yolunu kesmektedir. Geri dönüşüm terim olarak; kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin, çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile ham madde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılmasıdır. Amacı, çevreye verilen zararı engellemek ve katı atıkların taşınması ya da depolanması gibi sorunların da engellenmesini sağlamaktadır. Günümüzde her türlü atığın geri dönüşümü yapılırken motorlu taşıtların lastikleri de geri dönüşebilir şekilde üretilmektedir.
Dünyada ve Türkiye’de artan motorlu taşıt kullanımıyla birlikte artan lastik tüketimi, bizlerde geri dönüşüm yapmayı birer sorumluluk haline getirmektedir. Yaptığımız bu geri dönüşüm hareketiyle birlikte hem çevreyi hem de hayatımızı tehlikeye sokmadan yaşamımıza düzenli ve sağlıklı bir düzeyde devam etmemizi sağlamaktadır. Şirketimizin bu yönde yapmış olduğu çalışmalarla birlikte geri dönüşüm için üretilmiş olan makinelerimiz, eskimiş kullanılamayacak olan lastiklerinizin geri dönüşümünü yapmakta birer kalifiye elemanı görevi görmektedir.
Hurda olarak adlandırabileceğimiz, kullanılamayacak durumda olan, ömrünü tamamlamış lastiklere ÖTL adı verilmektedir. Bu lastikler araba lastiği geri dönüşüm tesisleri aracılığıyla toplanmaktadır. Toplanan ömrünü tamamlamış olan lastikler şirketler tarafınca dönüştürülerek çevreye ve ülke ekonomisine geri kazandırılır. Ömrünü tamamlamış lastiklerin önemli bir kısmı, geri kazanım tesislerinde kullanılır. ÖTL haline gelmiş tonlarca atık lastik öğütücü makinelerimizde kırılarak kauçuk ve çelik parçalara ayrılır. Bu parçalar sanayide ve çevre ile ilgili faaliyetlerde hammadde olarak değerlendirilir. Bu sayede atık lastikler, bir hurda yığını olmaktan çıkıp geri dönüşüme katkı sağlar.
Oyun parkındaki aletlerde, halı sahalarda, spor aktivitelerinin yapıldığı alanlarda, çocuk parkı zeminlerinde ve daha birçok çeşitli yerde dönüştürülen araba lastiği geri dönüşüm işlemi sonrası hammadde olarak kullanabilmeniz mümkündür.
Tekerlek geri dönüşümü sağlayan tesisler ve şirketler bünyesinde siz de geri dönüştürülmek üzere var olan hurda tekerleklerinizi gönül rahatlığıyla emanet edebilirsiniz. Çalışma prensibimizi incelemek ve kullandığımız makineler hakkında bilgi almak için sitemizdeki makinelerimizi inceleyebilir ve iletişime geçebilirsiniz, İnan Plastik’e rahatlıkla güvenebilirsiniz.
Oyun parklarında, halı sahalarda ya da benzer şekilde kauçuk imalatı, çelik ve kauçuk tozu gibi alanlarda da geniş bir kullanımı bulunur. Bu geri dönüşüm tesisi içerisinde halı saha zeminlerinde kullanıldığı gibi çocuk oyun parklarının doğrudan zeminlerinde de yine bu lastikler tercih edilir.
Benzer şekilde çeşitli spor aktivitelerinin yapıldığı, ömrünü tamamlamış araç lastikleri ile elde edilen granül lastikler, aynı zamanda spor sahaları gibi alanlarda da zemin olarak kullanılır. Kauçuk granülü olarak terci edeceğiniz lastik parçalarının çeşitli eleklerden geçirilmesiyle beraber burada en iyi şekilde de piyasa arz edilerek uygun bir kullanım söz konusu olmaktadır.
Lastik atıklarının kullanıldığı birçok alan bulunmaktadır. Oyun parkaları ve benzer alanlarda, granül haline gelen lastik parçaları kullanılırken iri parçalar halinde de dönüşüme gittiğinde çöp depo yerlerinde sızıntı suyu toplama tabakaları gibi kullanımı bulunur. Benzer şekilde çimento fabrikalarında yakıt olarak tercih ediliyor ve elektrik üretimi içinde çeşitli termik santrali ve benzeri alanlarda enerji üretimi için tercih edilmektedir.
Otomotiv sektörü içerisinde de kayış, oto fren balatalarında bağlayıcı olarak ya da conta, araç içi paspas, tampon vb. pek çok alanda a yine geniş bir kullanımı bulunur. Bu ve benzer şekilde toz, kırıntı halini alan tüm tekerlek geri dönüşümü için doğrudan geniş bir geri dönüşüm tesisinde uygun bir kullanım söz konusu olmaktadır.
Tekerlek geri dönüşüm sağlayan tesisler, bugün hurda lastiklerin geri dönüşümleri konusunda en büyük rol oynayan tesisler olarak bilinirler. Otomotiv sektöründen park sahalarına kadar pek çok alanda lastik geri dönüşüm için kullanımı güçlü bir alana hitap ederken benzer şekilde kamyonlar, iş makineleri ve tarım makinelerinin de lastik türleri yine geri dönüşüme kazandırılır.
Teller çıkartıldıktan sonra elyaf haliyle kalan tekerlekler, en iyi şekilde ön kırma sürecine, kırma ve ufaltma süreçlerine dahil edilir. Burada geri dönüşüm yapılan lastik türlerinin kullanımı da yukarıdaki detaylandırılmış alanlarda belirtildiği gibi geniş bir kullanıma sahip olmaktadır.